Idag lever vi med en nästan obegränsad tillgång till varor från nästan hela jorden, och det är kanske bara priset som stoppar oss när vi väljer. Men tänk en kort stund hur det skulle se ut om båtarna och flygplanen, lastbilarna och tågen inte längre kunde köra till Sverige. Vilka produkter tillverkas väldigt lite, eller inte alls, i vårt land? Vilka råvaror finns inte att få tag på hos oss? Plötsligt skulle det bli ganska tomt på hyllorna i våra affärer. Kaffe, bananer, bensin, Champagne, kryddor, elektronik, kläder och allt annat som kommer på import till Sverige, skulle bli sällsynt och svårt att få tag på.
Just så var det under 1:a och 2:a världskriget. En väldigt stor del av vår import från andra länder stannade upp. En hel del tillverkades och producerades förstås i landet, men det blev ont om nästan allt. I sådana kriser dyker alltid några personer upp, som vill tjäna pengar på krisen; några ser till att lägga upp lager av sådant man önskar sig, och sedan säljs det dyrt.
En lösning på detta var ransonering. Folket i Sverige fick handla smör, kött och annat viktigt, men bara lite åt gången. Man fick ransoneringskort där köpen registrerades. Tog någons ranson slut, fick man vänta tills nästa gång. På så sätt kunde ingen lägga upp ett lager och tjäna pengar på andras olycka. Visst fanns det sådana som ändå lyckades att smuggla och sälja varor på svarta börsen, men de flesta hjälptes åt för att alla skulle en rättvis del av kakan. Kanske hade vi idag mått bra av att drabbas av en ransonering?